Päiväkirja

Pasta-annos Marttojen kokkikurssilla 2018
Jouluinen kukkakurssi 2017
Kirkkovenesoutua 2017
Raakasuklaa-workhopin tuotoksia 2016
Smoothiet Marttojen kokkikurssilla 2016
Raakakakku Marttojen kokkikurssilla 2016
Marttojen kokkikurssi 2015
Brie-leipiä
Marenkijälkiruokaa
Joensuun kaupunginteatteri 2014
Teatteri-ilta Joensuussa 2014
Lohi-pasta salaatti Lämpimät salaatit -kokkikurssi 2010
Innostu järjestötoiminnasta -ilta 2010
Mikkelin matkaajat syyskuussa 2010
Anti-pasta-annokset Italialaisen keittiön kokkikurssilla 2011
Foccacia -leipä Italialaisen keittiön kokkikurssilla 2011
Teatterimatkalla Varkaudessa 27.1.2012

Marttojen kokkikurssi 8.2.2018

Buon appetito! Tällä kertaa kokkailtiin italialaista. Meiltä syntyi mm. pastaa, sitruunakanaa, erilaisia lisukkeita ja tietenkin tiramisua! 

Jouluinen kukkakurssi 11.12.2017

Joensuun Kukkatalon järjestämällä kukkakurssilla päästiin itse tekemään upeita kukka-asetelmia ammattilaisten opastuksessa. Hyvänmielen iltapäivä ja upeat kukka-asetelmat!

Kirkkovenesoutua 2.5.2017

Kauniissa jokimaisemassa kelpaa soudella, vaikka aurinko pysyikin piilossa. Kirkkovenesoutu oli loistava treeni selälle, hartioille ja jaloille.

Marttojen kokkikurssi 7.2.2017

Vuoden ensimmäisen tapahtuman teemana oli sushi. Teimme susheja ja itämaista keittoa naan leivän sekä raidan kera, namnam.

Joulukorttiaskartelu 22.11.2016

Jo perinteeksi muodostunut joulukorttiaskartelu järjestettiin Tehyn toimistolla hyvissä ajoin ennen korttien viimeistä postituspäivää.

Raakasuklaa workshop 27.10.2016

GreenstreetJNS piti meille Kotilahden huvilalla herkullisen raakasuklaaworkshopin! Kaikki saivat mukaansa itsetehtyja suussa sulavia konvehteja.

Kesäkauden avajaiset 20.5.2016

Kesäkauden avajaiset järjestettiin Kotilahden huvilalla. Ilta sisälsi rentoa yhdessäoloa saunoen ja syöden.

Marttojen kokkikurssi 16.2.2016

Tällä kertaa marttojen kokkikurssilla olivat aiheena muodikkaat smoothiet ja raakaruoka. Teimme erilaisia smoothieita, rapsakkaa parsasalaattia, kesäkurpitsaspagettia ja raakasuklaakakkua. Kaikki saivat taas mahat täyteen ja uusia vinkkejä kotiin viemisiksi!

Marttojen kokkikurssi 27.1.2015                                                                                

Marttojen kokkikurssi on järjestetty vuosittain ja se on ollut pidetty tapahtuma. Mukavaa yhdessäoloa ja hyvää syömistä. Tällä kertaa aiheena oli ”Vikkelä sukkela vierasvara”. Teimme nopeaa tarjottavaa ja naposteltavaa. Teimme mm. paahtoleipärullia, salaattia, saaristolaisleipää briellä,hillolla ja rucolalla sekä marenkijälkiruokaa.-Niina

Teatteri-ilta Joensuun kaupunginteatterissa 14.3. 2014

Vuosikokouksen jälkeen pääsimme porukalla nauttimaan musikaalista Katri Helena eli kuu järven yllä. Esitys kertoi Katri Helenan elämästä iloineen ja suruineen. Mukana oli paljon ikivihreitä hittejä Katri Helenalta ja taitavia roolisuorituksia näyttelijöiltä. Herkkä, hauska ja mielenkiintoinen kulttuurihetki. -Niina

Pohjois-Karjalan bioanalyytikoiden kevään avaus 26.1. ja 28.1. 2010

Teimme tämän perinteisesti Marttapiiriliiton tiloissa ruokakurssin merkeissä. Tämän kertaisena aiheenamme olivat RUOKAISAT SALAATIT JA LÄMPIMÄT KASVISLISÄKKEET! Iltoja oli järjestettävä kaksi, kuten muuten aiemminkin, ja lopputulos oli todella maukas.

Tämä yhdessätekemisen iloinen tapahtuma ja hyvien ohjeiden saaminen mukaan, on meille bioanalyytikoille antoisa juttu. Eipä arkisissa kotioloissa ole tullut mieleenkään, kuinka herkullisen lisäkkeen liharuoalle saa kuullotetusta punasipulista yhdessä puolukan kera! Keltainen kastike vei kielen mennessään. Valkosipulidippi oli suorastaan taivaallista! Pähkinäpatonkia leivotaan varmasti monen kotona iltapalaksi.

Ryhmiin jako onnistuu aina sopuisasti ja näin ehdimme muutamassa tunnissa valmistaa monta eri juttua ja nauttia sitten illan päätteeksi maittavan aterian ja siivota jälkemme.

Kotiolojen ruokapöytää pystyy aivan pienillä lisävinkeillä edullisesti piristämään. Kotoisat vihannekset saavat lisää käyttöarvoja ja käsillä tekemisen ilo kasvaa!

Tämä Pohjois-Karjalan bioanalyytikoiden vuotuinen tapahtuma on ollut todella suosittu! Samantyyppistä yhteistyötä tekevät varmaan muutkin alaosastomme? - eihän Marttojen ohjeet poikkea omista työohjeistamme paljonkaan…
Mirjami

26.2.2010 "Taputteluterapiaa" eli Tunnetreenillä tasapainoon.
26.2.2010 vietimme jäsenten ja opiskelijoiden yhteistä iltaa Kotilahden huvilalla. Illan ohjelmasta vastasi psykologi Juha Siira, joka opetti meille psykologista akupunktiota. Juha Siira työskentelee PKSSK:n kipupoliklinikalla, jossa hän käyttää ko. menetelmää apuna kivun hoitoon. Akupisteiden taputtelu ja siihen liityvät hengitystekniikat auttavat myös rentoutumisessa ja toisaalta myös vireyden parantamisessa. Myös erilaisia fobioita voidaan auttaa ko. menetelmällä virittäytymällä eli ajattelemalla ko. ongelmaa ja samanaikaisesti taputtelemalla tiettyjä akupisteitä.
Ilta oli todella mielenkiintoinen ja jäimme odottamaan "jatkokurssia" aiheesta.

24.8.2010 Innostu järjestötoiminnasta -ilta.  Innostu järjestötoiminnasta iltaa vietettiin 24.8.2010 Tehyn alueellisen asiamiehen Anna Rinkisen johdolla. Anna oli kutsunut meidät Tehyn uudelle toimistolle Siltakatu 12:een, toiseen kerrokseen. Tarjolla oli jos jonkin näköista herkkua: kolmea erilaista salaattia, tuulihattuja, keksejä, patokia, kahvia ja teetä. Jäseniä oli saapunut paikalle mukavasti (nelisen toista henkilöä?), jopa Tohmajärveltä asti. Mukana oli myös yksi valmistuva opiskelija. Anna esitteli meille Tehyn ja Bioanalyytikkoliiton toimintaa. Alamme tulevaisuuden näkymät herättivät paljon keskustelua. Ja juuri tulevaisuutemma takia yhdistyksemme toimita on NIIN tärkeää!

11.9.2010 Tutustumismatka Mikkeliin. Bussi starttasi keskussairaalaan linja-autopysäkiltä kohti Mikkeliä varhaiseen kello seitsemä aikaan lauantaina 11.9. Muutamia matkalaisia noukutiin mukaan vielä keskustasta ja maantienvarreltakin Yälmyllyn suunnalta. Yhden pysäkin taktiikalla ehdimme Mikkeliin ennen Kotkan bioanalyytikoita. Mikkelin sairaalassa kokoonnuimme aluksi auditorioon, jossa Salomaan Lea esitteli meille sairaalaa "teoriassa". Pääsimme tutustumaan patologian, mikrobiologian ja kemian laboratorion tiloihin. Mieleen jäi erityisesti huikea uusittu näytteenottopoli. Sairaalan henkilökunnan ruokalassa söimme lounaan, joka oli niin erinomaista, että olo kuin norsun nieleellä sen jälkeen (ehkä tuli taas vähän liikaa nautittua). Ennen iltaohjelman alkua ehdimme tehdä ostoksia kenkäverossa ja Mikkelin keskustassa (niissä kaupoissa, jotka vielä olivat auki). Kenkäverossa oli kaikkea ihanaa, turistihinnoin tosin. Taisipa jokaiselle silti löytyä jotain! Illan vietto oli parin korttelin päässä torilta, idyllisessä vanhassa puutalossa, josta odotettu sauna tosin puuttui. Tarjolla oli pitsaa, viiniä ja muita virvokkeita. Mikkeliläisten ja Kotkalaisten kollegoiden kanssa vaihdettiin kokemuksia ja kuulumisia omasta työstä ja vähän muustakin. Kotimatkalle lähdettiin kello 20:en maita ja Joensuussa oltiin jo hyvissä ajoin ennen puoltayötä. Mikkeliläiset ovat tulossa vastavierailulle 2011! Kuvia nähtävillä kuvagalleriassa .

Opintopäivät 30.10.2010 Vetreassa. Opintopäivien teemana oli tänä vuonna Vierianalytiikka. Aihevalintaa voidaan pitää erittäi onnistuneena sillä mukaan ilmoittautuneita oli runsaasti, 60 bioanalyytikkoa!! Kuntohovin tilta olivatkin ehkä hieman ahtaat näin suurelle joukolle. Luennoitsijoina oli Bioanalyytikkoliiton vierianalytiikka työryhmän jäseniä, pika-INR-mitaria kotonaan käyttänyt asiakas, laite-edustaja, mikrobiologian ylilääkäri sekä sairaalakemistejä. Luentoja oli eri paikkojen kokemuksista vierianalytiikan järjestämisestä, vierianalytiikka työryhmän esittely, paljon puhuttava pika-INR erinäkökulmista sekä mikrobiologisista pikatesteistä. Päivä oli onnistunut. Kuntohovin ruoka oli hyvää (paitsi pullat raakoja), luennot mielenkiitoisia (aikaa olisis saatu käytettyä enemmänkin), arpaonni suosi muutamia (askelmittarit ja lyhdyt löysivät itselleen uudet kodit) ja näyttelystä sai huulirasvan sekä paljon karkkia ja ennen kaikkea ihastella uusinta tekniikkaa... Jäsenistöltä saamamme palaute oli todella positiivista!

Huurteiset joulukoristeet Taitokorttelissa 7. ja 9.12.2010. Kurssit järjestettin kahtena iltana, joista molemmissa oli kymmenen osallistujaa. Tilaisuus alkoi glögillä ja piparilla Kauppaneuvoksen kahvilassa, josta luokkatiloihin siirryttiin kiertämällä läpi Taitokorttelin kaupat (onneksi melko iireellä niin rahaakaan ei mennyt). Ohjaaja esitteli aluksi tekniikkaa ja sillä tehtyjä töitä. Erilaisista metallilangoista ja verkoista pihtien ja leikkurien avulla muokattiin erimuotoisia joulukoristeita: sydämiä, palloja, enkeleitä, kransseja... Metallilankaa dipattiin pellavapaperimassassa ja ripustetiin kuivamaan. Dippaus oli tarpeen tehdä kahdesti, varmasti useampi kerta ei olisi ollut pahitteeksi, jos aikaa olisi ollut enemmän. Yllättävän paljon sitä kutenkin ehti. Jokainen sai tehdä vähän sellaisia töitä kuin mieli teki ja luovuus piti pystyä päästämään valloilleen tarkkojen käyttö- ja toimintaohjeiden puuttuessa. Askartelun lomassa nautittiin kahvi- ja teetarjolusta sekä joulutortuista.

Keväiseen tapaan: Kokkikurssi 20.1.2011 ja 25.1.2011 Bioanalyytikot kokoontuivat kahtena tammikuisena iltana 2011 Marttojen opastamina tutustumaan Italialaiseen keittiöön. Tunnelma oli pakkaspäivästä huolimatta lämmin ja poreileva! Luovuutta näillä ruokakursseilla oppii aina. Focaccialeivät saivat illoissa selvästi eri muodot: leipäsistä sämpylöihin.Anti Pasta tarkoittaa ennen pastaa, näin analyytikoiden mieleen sana anti toi kyllä jotain muuta. Työohjeita olemme tottuneet lukemaan ja niin uusiin ruokalajeihin solahtaminen sujui ongelmitta. Anti Pastaksi Martat olivat valinneet ilmakuivattua kinkkua hunaja ja kandelop’melonin kera, taiteilijamme tekivät todella upeat annokset! Insalata capresem – muunneltuna pestokastikkeen kera. Salaattiohje hämmensi kohdassa ripottele oliiviöljyä… Lorauttaminen olisi ollut luontevampi sana. Me suomalaiset annostelemme kermaa ja voita avokätisesti, italialaisilla vastaavasti oliiviöljy, tomaatit (sellaisenaan tai aurinkokuivattuna) ja monenlaiset juustot tekevät ruoista niin maittavia! Pastan keitto on suorastaan taidetta saaden kokin välillä myhäilemään mietteliäästi. Lajivalikoima pastakaupassa on päätä huimaava, kertoivat Italiassa matkailleet. Iltojemme Gorgonzola-Päärynäpasta  oli oikeasti herkullista ja antoi uusia näkökulmia vihannesten ja hedelmien yhdistämiseen pastalinjalla juustoa unohtamatta! Grissinit muistuttivat kovasti suolatikkuja, mutta olivat verrattomasti herkullisempia! Kiitoksia sateli kotiväeltä, kun ylimäärät tarjoilimme heille. Kommelluksena tällä kurssilla oli akun loppuminen kamerasta jälkiruokien kohdalla.  Panna cotta aprikoosikastikeella ja Tiramisu kahvikupposen kera kruunasivat aterian. Hymyssä suin ja kylläisinä, hyvillä ohjeilla evästettyinä suuntasimme kotiin nukkumaan! Teksti: Mirjami


Pohjois-Karjalan Bioanalyytikot Varkaudessa 27.1.2012                                                                                                                                              Päivänsäde, Minä ja Menninkäinen teatteri esitys oli mielenkiintoinen! Siinä saimme oivallisen katsauksen taiteilijoiden, ei niinkään helppoon elämään ja historian lehdet havisivat: matkustajakodit ovat nykyisille sukupolville aivan vieras käsite, mutta me liki eläkeikäiset palasimme iloiseen nuoruuteen. Musiikki ja tutut - sekä osin tuntemattomat - Repe Helismaan sanoitukset auttoivat päästämään irti työviikon murheista. Severi Suhosen meistä muistavat ehdottomasti kaikki ja eiköhän kolmikon kolmas, Tapio Rautavaarakin ole kaikille tuttu. Mukavasti tämä perinteinen tapahtuma yhdisti eri laboratorioissa työskentelevää porukkaa, eläkeläisiäkin mukana. Ilahduttavaa tämäkin: täällä ei unohdeta heitä, jotka ovat työelämän jo taakseen jättäneet. Väliajan purtava oli kuin piste Iin päällä: suolainen maistui ja makea kruunasi hetken! Tarjoilusta ja kyydistä on mukanaolijoiden kiittäminen yhdistystä, liput maksoimme sentään itse. Mutta totuushan on tämä: jos hallitus ei olisi teatteriretkeä suunnitellut vuoden ohjelmaan, nähnyt vaivaa kaiken järjestämisessä ja aktivoinut meitä kaamoksen nuuduttamia mukaan, niin olisimme jääneet tätä miellyttävää elämystä vaille. Kyytimieheksi oli hankittu tutusta ja turvallisesta bussifirmasta iso linja-auto, joten tilaa riitti ja kun Luoja antoi vielä komean sään, niin näillä eväillä selviämme pitkälle kevääseen! Meillä kaikilla oli niin mukavaa, oi jospa oisit saanut olla mukana! Kiitokset! tv Mirjami


Marttojen kokkikurssi: kotoista kasvisruokaa 13.2. 2012 ja 15.2.2012 Keväiseksi perinteeksi muodostunut Marttojen kokkikurssi johdatteli Bioanalyytikot tällä kertaa kotoisten kasvisruokien maailmaan, tutustuttiin kasvisruokailijoiden "jauhelihaan" - soijarouheeseen sekä muihin soijavalmisteisiin. Valmistimme 2-3 hengen ryhmissä viiden ruokalajin illallisen. Alkuruuaksi valmistettiin Linssi-porkkanakeittoa ja sen yhteydessä nautiskeltiin kasvis-klubileipiä. Pääruokana oli Chili sin carnea (aivan kuin Chili con carne, mutta jauhelihan tilalla soijarouhetta!). Tämän jälkeen vuorossa oli hernerouheletut ja jälkiruokana vielä kevyt puolukka-talkkunahyve. Oli ilo tehdä yhdessä maittavaa ruokaa, ja jokainen sai varmasti vatsansa täyteen. Kaikki saivat aivan varmasti myös paljon uusia ideoita omiin kotikeittiöihin vietäväksi!